Agència de col·locació autoritzada nº 1000000253

Entrar


Així són les noves ocupacions de l'era Covid

El coronavirus no sols ha posat en escac la sanitat mundial sinó que ha dinamitat milions d'ocupacions de la nit al dia. Sectors fins ara relativament estables al nostre país com el turisme, el comerç o la indústria han sofert en primera persona les conseqüències d'una crisi que ha posat potes enlaire el món laboral tal com el coneixíem fins ara. La implantació del teletreball, la creixent demanda de perfils professionals cada vegada més especialitzats i l'exigència «pràcticament innegociable» de coneixements digitals han canviat les regles del joc en un terreny obligat a reinventarse. Quines professions sobreviuran a la pandèmia? Quins seran els treballs més demandats en els pròxims anys? Encara som a temps de reciclar-nos?

A pesar que els últims estudis assenyalen que la meitat de les noves ofertes d'ocupació es concentren en sectors com el d'atenció al client, logística, comercial i vendes, la veritat és «encara és una incògnita» el que ens oferirà el futur, coincideixen els experts en inserció laboral. El Fòrum Econòmic Mundial xifra en 75 milions les ocupacions que desapareixeran a conseqüència de l'acceleració tecnològica imposada pel coronavirus, però també és veritat que aquest mateix informe manté que es crearan gairebé el doble de nous llocs de treball. «La clau està a anar adaptant-se a aquesta nova realitat, que també afecta al mercat laboral. En aquesta segona onada hem detectat un repunt en la demanda d'uns certs perfils relacionats amb l'àrea de la tecnologia, però també sanitaris, farmàcia, alimentació, neteja i transport. En aquests últims mesos s'han creat professions tan exòtiques com els rastrejadors o els encarregats dels controls de temperatura, però més enllà d'aquesta mena de treballs, que duraran el que duri la crisi sanitària, el veritablement important i que canviarà el futur laboral són les noves maneres de treballar, des de la consolidació del teletreball a la creació de llocs cada vegada més especialitzats que exigeixen un reciclatge continu», explica Javier Blasco, director d'Adecco Group Institute.

Una visió que comparteix Ángels Fitó, vicerectora de Competitivitat i Ocupabilitat de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). «Es tracta de dotar de noves competències i continguts al conjunt de professionals, amb independència de l'àmbit en el qual treballen. Sectors clau de l'economia espanyola com el turisme, l'agricultura o l'immobiliari estan obligats a reinventar-se. En el camp de la sanitat, per exemple, la tecnologia està donant pas a nous perfils professionals vinculats amb la salut digital, la bioestadística o el tractament personalitzat dels pacient. I el mateix ocorre amb altres sectors».

Competència digital, clau

No obstant això, Fitó insisteix en la necessitat d'incorporar en tots els plans formatius «assignatures vinculades al digital, el global i l'ambiental, des de les humanitats fins a les enginyeries, passant per les ciències socials o les de la salut». Quant a les habilitats millor valorades per l'empreses, la vicerectora assenyala «les competències digitals, els idiomes, la capacitat analítica, l'orientació a resultats i el lideratge digital».

En aquest context, LinkedIn ha elaborat un llistat amb les ocupacions més demandades en el futur, amb sous de fins a 60.000 euros.

Enginyer Cloud

El número d'aquesta mena de professionals –especialistes en l'emmagatzematge de dades en el núvol– va créixer l'any passat entorn d'un 50%. El seu treball es pot desenvolupar en sectors tan diversos com la consultoria, el màrqueting o les tecnologies de la informació.

Atenció al client

És una àrea on les empreses busquen posicionar-se de manera diferencial en el mercat i abasta cada vegada a més sectors, des de la telefonia o la banca a l'alimentació.

Científic de dades

En aquest context de transformació digital accelerada per la pandèmia del coronavirus, les dades sobre el mercat, clients, operacions i transaccions s'han convertit en un actiu importantíssim per a les empreses.

Especialista en ciberseguretat

Ara que les empreses desenvolupen bona part del seu negoci online, aquest tipus de professionals estan cada vegada més demandats. Solen requerir perfils molt tècnics i amb gran capacitat per a actualitzar-se de manera permanent.

Agile coach

Es tracta de professionals que es dediquen fonamentalment a la gestió àgil de projectes (*Agile *Project Management), un conjunt de metodologies que precisen d'una especial rapidesa i flexibilitat en el seu procés. Cada vegada es demanen més perfils especialitzats i versàtils.

Desenvolupament del salesforce

És un tipus de perfil professional que requereix un gran coneixement tècnic i una gran capacitat per a usar diferents programes que els capaciten com a excel·lents gestors de relacions amb clients i consumidors.

Direcció de vendes

Investigar, desenvolupar i comercialitzar productes i serveis és fonamental per a qualsevol activitat econòmica, sobretot quan la situació econòmica global amenaça la viabilitat d'un negoci, tal com ocorre en l'actualitat.

Consulta la notícia original ACI

962289842
Albereda Jaume I, 35 - 2ªplanta
46800 - Xàtiva
(Valencia)