Agència de col·locació autoritzada nº 1000000253
Seguix-nos en...

Entrar


L'ocupació continua polvoritzant rècords pese al fre en la recuperació del PIB

02/12/2021

Novembre tanca el cicle més prolongat de caiguda de la desocupació de la història, amb un descens inèdit de 74.381 aturats. Mentrestant, l'afiliació registra un màxim de 109.451 nous cotitzadors en el mes.

El mercat laboral sembla indemne a la rebaixa generalitzada de previsions sobre l'acompliment de l'economia espanyola que estan duent a terme els principals analistes d'àmbit nacional i internacional i continua batent tots els rècords d'evolució en la recta final de l'any, en plena incertesa per l'impacte que tindrà en l'activitat la nova variant del Covid-19, batejada per l'OMS com Ómicron, així com altres elements aliens a la situació sanitària, com és l'escalada de la inflació o els problemes en les cadenes globals de subministraments.

Tant l'atur com l'afiliació aparenten seguir la seua pròpia pauta de recuperació. D'una banda, la desocupació va tancar el mes de novembre passat el seu cicle més prolongat de caigudes consecutives de la història, amb un descens inèdit de 74.381 aturats. Mentrestant, l'afiliació a la Seguretat Social va registrar un màxim de 109.451 nous cotitzadors en el mes en termes desestacionalitzats (sense descomptar l'efecte calendari el sistema va sumar 61.768 afiliats). I al mateix temps, els treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) van disminuir fins als 125.632, des dels 165.624 que hi havia a la fi d'octubre.

Les dades publicades aquest dijous pels ministeris de Treball i Seguretat Social arriben a penes hores després que l'OCDE rebaixara el creixement previst del PIB en més de 2 punts per a enguany, fins al 4,5%, per l'impacte que tindrà sobre l'activitat el forta alça dels preus i davant l'embós dels fons europeus. L'organització que engloba als països més desenvolupats situa així a Espanya en la cua de la recuperació de l'eurozona, com ja fera la Comissió Europea. Però el Govern insisteix a destacar la bona evolució del mercat laboral com un dels principals indicadors del dinamisme de l'activitat i manté en el seu quadre macroeconòmic una projecció d'augment del PIB del 6,5% en 2021.

Què està succeint en el mercat laboral? Els analistes mostren la seua sorpresa des de fa mesos per la forta recuperació que està experimentant l'ocupació i així ho expressen cada vegada que el Govern dóna a conéixer les dades. Una vegada superat l'efecte base per la comparativa amb els mesos més durs de la pandèmia, tant l'atur com l'afiliació continuen mostrant notables senyals de fortalesa. La desocupació acumula nou mesos de caigudes i l'afiliació completa un cicle de set mesos consecutius d'increments i aconsegueix els 19.771.613 cotitzadors, el nivell més alt de tota la sèrie històrica, superant en 291.799 persones la xifra d'ocupats de febrer de 2020, mes previ a l'inici de la crisi sanitària.

Consulta la notícia original ACI

962289842
Albereda Jaume I, 35 - 2ªplanta
46800 - Xàtiva
(Valencia)
CSS XHTML