Agència de col·locació autoritzada nº 1000000253
Seguix-nos en...

Entrar


L'atur dels transportistes: per què i com afectarà empreses i consumidors

16/11/2021

A poques setmanes que comence el boom de les compres nadalenques, la patronal del transport ha anunciat la seua intenció de realitzar un atur del 20 al 22 de desembre per a reclamar al Govern que escolte les seues reivindicacions, i brinde més suport i protecció al sector. Si no s'arriba a un acord, aquest cessament d'activitat afectarà, fonamentalment a l'última rematada de la campanya, als enviaments més urgents i al reaprovisionament d'alimentació i supermercats.

A què es deu aquesta reivindicació? De què es queixen els transportistes? Perquè la veritat és que el sector pateix, des de fa temps, un empitjorament de les seues condicions econòmiques i de treball que sembla anar en augment. D'una banda, s'incrementen els costos –sol aquest últim any el preu del combustible ha augmentat entorn del 20%– i a això se sumen continus retards en l'abonament dels serveis. La mitjana de pagaments és de 120 dies, i, malgrat que s'ha regulat recentment, són molts els transportistes que han de continuar assumint les conseqüents tensions de tresoreria. Un dels motius d'aquest desfasament és que, amb caràcter general, els contractes continuen sent molt inflexibles, amb preus tancats i condicions que, en moltes ocasions, perjudiquen el prestador del servei. Davant la volatilitat i incertesa que estem travessant des del començament de la pandèmia, resulta imprescindible reavaluar els termes en els quals s'estableixen les tarifes periòdiques del transport de mercaderies.

Quant a les condicions de treball, els professionals s'enfronten en el seu dia a dia a la falta d'infraestructures adequades, amb zones de descans infradotades i *infravigiladas que fan que s'exposen a robatoris i danys materials. D'altra banda, i donada la permissivitat de la legislació actual, és freqüent que els ports incloguen les tasques de càrrega i descàrrega com una sort de servei addicional no remunerat. A causa de l'atomització del sector –la majoria dels transportistes són autònoms–, és freqüent que la capacitat de negociació dels prestadors del servei siga reduïda. Resulta molt complicat negociar les condicions amb els carregadors o ajustar les tarifes.

Als increments de costos i la dificultat de les condicions de treball se suma també la introducció de mesures mediambientals com l'eurovinyeta, que imposen taxes als vehicles de càrrega en funció de les seues emissions. Aquestes mesures impositives, suposen un càstig extra per als transportistes, obviant l'enorme marge que encara existeix per a reduir l'impacte ambiental, mitjançant l'optimització de rutes i l'aprofitament màxim de la capacitat dels camions. Es tracta de mesures molt més senzilles que conduirien a minorar els quilòmetres que se circulen en buit i, per tant, les emissions.

En aquest sentit, cal reconéixer que existeix un greu problema d'eficiència en el sector: Els transportistes obtenen ingressos quan fefaentment desplacen mercaderies: no durant el temps de càrrega i descàrrega o en els trajectes en buit. Actualment plataformes tecnològiques com *Ontruck permeten optimitzar rutes i combinar càrregues per a millorar la facturació, i la vida dels transportistes.

Les dates triades per la patronal per a realitzar aquest cessament d'activitat han generat molta atenció mediàtica i la lògica preocupació sobre com afectaria –si es manté– a la campanya nadalenca. Com a especialistes en el transport, en *Ontruck preveiem que els grans augments quant a volum de càrregues es produiran els dies 26 de novembre, i 10 i 17 de desembre, en els quals augmentarà més del 35% respecte a octubre, i quant al volum de comandes, la data clau serà el 3 de desembre, just abans del pont, quan les sol·licituds podrien aconseguir un increment del 50%.

No obstant això, no ha de pensar-se que un cessament com l'anunciat no vaja a tindre cap impacte de cara al consumidor. Afectaria, sobretot, al tancament de la campanya, als enviaments urgents i, en certa manera, al reaprovisionament d'alimentació i supermercats. Cal tindre en compte que enguany, la campanya de *Black *Friday i Nadal estan sent menys intenses que en 2020, quan es van disparar les xifres del comerç electrònic. En 2021, les empreses han avançat bona part de les seues promocions per a diluir la pressió sobre els dies clau i el consumidor també sembla estar realitzant les seues compres de forma més previsora i menys impulsiva.

En tot cas, independentment que el Comité Nacional del Transport per Carretera aconseguisca fer-se sentir pel Govern, a la llarga, és inqüestionable que part de l'increment de costos que estan assumint els transportistes acabarà derivant en un augment de les tarifes del transport, i en un increment generalitzat dels preus al consumidor. Si ara mateix la inflació se situa en el 5,5%, és quasi segur que mantindrà la seua tendència alcista mentre no es resolga el problema de base que portem anys arrossegant.

Perquè realment poguérem revertir aquesta tendència i acabàrem amb l'actual crisi del sector, seria necessari, en primer lloc, un canvi en les dinàmiques actuals, que augmentara la flexibilitat dels preus (amb l'establiment d'indicadors independents que mesuren l'oferta i demanda a cada moment) i fomentara la proximitat entre carregador i transportista; una implantació generalitzada de les tecnologies que augmenten l'eficiència (optimització de rutes i càrregues, resolució d'incidències, gestió de la facturació, etc.); una reducció de la pressió fiscal (reemplaçant les taxes per contaminació per incentius per a la renovació de flotes); i, sobretot, la millora de les condicions de treball i contractació: adequació de les àrees de descans i compliment real dels terminis de pagament.

Aquests quatre pilars servirien per a reenfocar el futur d'un sector que és responsable del 95% del transport de mercaderies que es realitza a Espanya.

Consulta la notícia original ACI

962289842
Albereda Jaume I, 35 - 2ªplanta
46800 - Xàtiva
(Valencia)