Agència de col·locació autoritzada nº 1000000253
Seguix-nos en...

Entrar


Espanya mantindrà en els pròxims dos anys un «intens» creixement d'ocupació

12/01/2022

Una vegada passada la pitjor part de la pandèmia i quan el mercat laboral espanyol, en 2021, va aconseguir pràcticament retornar a la situació anterior a la crisi sanitària, les empreses espanyoles mantindrà en els pròxims dos anys un «intens» ritme d'augment de l'ocupació que permetrà recuperar el nivell previ a la crisi financera de 2008. Es calcula, segons ManpowerGroup, que podran crear-se més d'un milió d'ocupacions entre 2022 i 2023, arribant als 20,7 milions d'ocupats. Aquest serà un treball de «major qualitat», amb majors taxes de treballadors indefinits, ocupats de major qualificació i amb una jornada a temps complet.

En concret, segons l'estudi 'Índex ManpowerGroup: Perspectives d'ocupació 2022-2023', presentat per Francisco *Ribeiro, *country *manager de *ManpowerGroup España, i el professor Josep Oliver, catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor de l'informe, l'ocupació va créixer l'any passat en prop de 560.000 llocs de treball, amb el que s'haurien absorbit quasi tots els destruïts l'any anterior, malgrat les diferents ones de la pandèmia que van aguaitar al nostre país.

Això vol dir que la crisi de la covid hauria sigut molt més severa al principi -la caiguda en els primers trimestres és molt superior a la que va ser en crisis anteriors- però la recuperació ha sigut molt més ràpida. «Mentre que a conseqüència de la recessió de 2008 es van necessitar 50 trimestres per a recuperar els nivells d'ocupació destruïts, en 2023 Espanya ja estaria per damunt dels nivells que hi havia a la fi de 2019», va explicar el professor.

Però encara que en 2021 la recuperació de l'ocupació ha sigut pràcticament total, la taxa de desocupació s'hauria mantingut a l'entorn del 15% pel fort increment de la població activa. De totes maneres, com s'espera un creixement important de l'ocupació (640.000 ocupacions enguany i 430.000 nous ocupats durant el pròxim) de cara a 2022 i 2023, les taxes de desocupació, segons va explicar Oliver, hauria de baixar fins al 12,5% enguany mentre que a final del pròxim any s'hauria d'acostar al 10%. I això a pesar que la població activa continuara creixent. En aqueix cas, la taxa d'atur hauria de descendir fins a situar-se entre el 13 i l'11%.

«La *tercialización de l'ocupació s'ha reforçat»

D'altra banda, serà el creixement de l'ocupació en les activitats de serveis personals privats, entre els quals s'inclouen l'hostaleria, el comerç, els transports o les activitats artístiques i recreatives, la qual cosa explique en gran part la recuperació del mercat laboral.

Encara que aquests serveis personals van ser alguns dels més castigats en 2020 pels efectes de la pandèmia, el context econòmic més favorable que es preveu per als pròxims anys permetrà que l'ocupació s'incremente un 3,3% en aquestes activitats, destacant l'hostaleria (8,2%) , i un 3% en el conjunt dels serveis. I és que a la fi de 2021, segons el professor, «la terciarització de l'ocupació s'ha reforçat», generant quatre de cada cinc noves ocupacions en aquest bienni i arribant a emprar més del 76% de tota la població.

Però, quines són les principals característiques dels llocs de treball que es crearan? El professor assenyala que hi haurà un major creixement de jornades de 40 hores -una tendència ja iniciada en 2021- i un major creixement dels treballadors qualificats, que aportarien el gruix de la nova ocupació (325 mil a l'any). Aquesta previsió, per a Oliver, «exigirà reforçar les accions de formació i requalificació per a aprofitar tot el impuls de la recuperació».

Encara així, seran les ocupacions assalariades temporals on majors increments de l'ocupació es produiran. Encara així, a preguntes dels periodistes, el professor va destacar que encara que amb la nova reforma laboral que el govern va pactar amb els agents socials, i que haurà de ser aprovada en el Congrés dels Diputats, caldria esperar una reducció de la temporalitat, veu difícil «una reducció substancial» del pes dels ocupats temporals.

I és que Espanya és una economia que té un mercat de treball en el qual des dels anys 80 un terç de l'ocupació ha sigut d'aquesta tipologia. Per a Oliver, «si la reforma té èxit, assistirem a valors una mica menors de temporalitat, però no crec que puguem acostar-nos a les taxes de temporalitat fas una mitjana de de l'11% que tenen altres economies del nostre voltant».

Aproximació de l'ocupació femenina al masculí

Quant a les característiques dels nous ocupats, mentre que en 2020 va haver-hi una caiguda molt intensa de l'ús dels masculins i immigrants, en 2021 va haver-hi una recuperació més intensa d'aquest segon grup i de les dones. És precisament en aquest punt, en la menor caiguda de les dones i aqueix major augment de l'ocupació femenina en 2021 el que apuntaria, per a Oliver, que s'està recuperant el procés d'aproximació de l'ocupació femenina al masculí.

Però encara que van ser els joves, segons l'estudi, els que més van patir els danys en el mercat laboral a conseqüència de la crisi sanitària, en 2021 aquests s'han recuperat amb força (9,5%). Encara així, el problema continua existint i no és possible, en paraules d'Oliver, resoldre'l a curt termini.

L'única solució que veu aniria de la mà de la immigració ja que el problema és que des de principis de segle la piràmide demogràfica espanyola fa perdre pes als joves. «Continuarem amb contingents demogràfics joves molt reduïts, i encara que es puga esperar un creixement d'aqueix segment de la població, l'impacte sobre l'ocupació no es notarà tant».

Consulta la notícia original ACI

962289842
Albereda Jaume I, 35 - 2ªplanta
46800 - Xàtiva
(Valencia)
CSS XHTML