Agència de col·locació autoritzada nº 1000000253
Seguix-nos en...

Entrar


Fidel reflex de la 'nova realitat': només el 13% dels empleats espanyols vol tornar a un model de treball presencial

10/01/2022

La tecnologia està ajudant un 63% dels espanyols a establir aquests límits, encara que un 19% reconeix que li costa desconnectar del treball i un 13% sent que treballa a tota hora.

Samsung Electronics Co., Ltd acaba d'anunciar els resultats d'un estudi paneuropeu realitzat a més de 14.000 consumidors que revela que els models convencionals de vida laboral són cosa del passat, ja que per als europeus no hi ha volta arrere a l'horari tradicional de "9 a 5". L'estudi, Hybrid Living Futures, presentat hui per Samsung en col·laboració amb The Future Laboratory, analitza com s'han adaptat els europeus a l'augment de la vida híbrida -treballant i connectant-se amb uns altres tant virtualment com en la vida real- i l'impacte que aquesta nova forma de vida tindrà en el futur de les nostres llars i llocs de treball.

Combinant torns flexibles, jornades laborals més curtes i horaris bàsics, està sorgint una força de treball més àgil per a omplir el buit que deixa la jornada laboral tradicional. Els partidaris de la flexibilitat estan aprofitant tot l'espectre de moments de treball i de vida que tenen a la seua disposició, prenent el control després d'un període en el qual van provar noves formes de treball per a dictar els seus propis ritmes i rutines. Els països més contraris per a tornar a la rutina anterior són Alemanya, Suècia, Polònia i Espanya on només el 7%, l'11%, el 12% i el 13%, respectivament, dels treballadors prefereixen un horari tradicional de 9 a 5 en lloc de la flexibilitat de la vida híbrida. En general, el 86% dels europeus han adoptat una forma hibrida de vida i ja no desitgen tornar a l'horari tradicional d'oficina.

Meik Wiking, fundador i director general de The Happiness Institute, ha col·laborat amb Samsung per a explorar el futur dels models de treball. "A mesura que la novetat i la necessitat de la flexibilitat s'imposen, malgrat els seus límits poc clars i indefinits, a la realitat del *presentismo, la gent busca ajuda sobre com aconseguir un equilibri entre la productivitat i el benestar, ja que la vida híbrida planteja el seu propi conjunt de desafiaments”.

Els perills de la cultura de "estar sempre connectat”

Encara que molts espanyols es troben còmodes en el model híbrid, un 19% de treballadors reconeixen tindre dificultats per a desconnectar del treball, un 13% té la sensació de treballar a tota hora i un 14% fins a altes hores de la nit, mentre que el 45% d'ells utilitza el temps que ha recuperat dels desplaçaments per a fer tasques domèstiques. L'augment del temps que es passa a casa ha provocat que molts treballadors senten que estan fent diverses tasques al mateix temps, i la forma més comuna de gestionar les exigències laborals i domèstiques és fer malabarismes en tots dos àmbits alhora, sent aqueixa la sensació per al 18% dels espanyols, per davall d'altres països com Grècia i Itàlia, on el percentatge és del 41% i 40%, respectivament. Les dades espanyoles també contrasten amb països com França i Dinamarca, on el 36% i el 35% afirmen que aquestes obligacions es combinen sense problemes, en el cas d'Espanya un 21%.

Mirant al futur

Per a fer front a les pressions d'aquesta cultura "sempre connectada", el 57% treballadors europeus continuen buscant activament maneres de crear un límit entre la seua vida personal i professional, la qual cosa s'eleva a tres quartes parts (74%) en el cas dels treballadors espanyols, enfront de la major despreocupació amb un 46% al Regne Unit.

Les noves tecnologies estan evolucionant per a evitar aquest gap i crear una connexió amb sentit en un món físicament desconnectat. La investigació mostra que al 75% de treballadors espanyols la tecnologia els ha ajudat a adaptar-se a noves rutines, mentre que el 63% ha dit que els ajuda a establir nous límits i a recuperar el control de les seues vides. Un 25% dels treballadors a Espanya programa alarmes en el mòbil, un altre 16% fa ús de dispositius domèstics intel·ligents com a ajuda, i el 10% utilitza aplicacions de gestió del temps, mentre que el 13% utilitza dispositius o aplicacions intel·ligents per a gestionar el seu temps en el treball i a casa.

Però malgrat aquests esforços d'adaptació, el 78% dels treballadors espanyols continua buscant un millor ús de la tecnologia i més suport dels seus caps per a ajudar-los a gestionar aquesta nova manera de viure i treballar enfront d'un 83% en el cas de la mitjana europea.

Benjamin Braun, director de Màrqueting de Samsung Europa, comenta: "Estem en un punt crític perquè les empreses facen les coses correctament en un model híbrid. El que mostra aquest informe és que els treballadors se senten ara capacitats per a donar prioritat a les seues pròpies necessitats i, a mesura que el món continua desbloquejant-se i la gent torna a estar en moviment, les empreses han d'estar a l'altura d'afrontar el repte o eixiran perdent. La pandèmia ha augmentat la nostra dependència de la tecnologia per a fer tasques que abans eren analògiques i, amb el presentismE convertit en un concepte obsolet, els empresaris han de pensar detingudament en com satisfer les demandes de la vida híbrida moderna".

Meik Wiking, director general de The Happiness Research Institute afig: "La tecnologia ha ajudat els europeus a compaginar la seua vida personal i professional, i un de cada cinc ja utilitza el IoT i els dispositius mòbils per a portar un estil de vida híbrid, però encara estem molt lluny de la millor versió de la vida híbrida. De cara al futur, és probable que la tecnologia intervinga per a beneficiar tant la nostra salut mental com la nostra felicitat i la nostra salut física, i que els dispositius intel·ligents es convertisquen en els nostres assistents de benestar”.

El paper fonamental de les llars per a adaptar-nos a la ‘vida híbrida’

L'informe també revela l'important paper que exerceixen les nostres llars per a ajudar-nos a adaptar-nos a la vida híbrida i marcar els límits. Així, un 59% dels enquestats espanyols ha realitzat -o està planejant- millores a la seua casa per a facilitar la vida híbrida, front un 66% entre els europeus, i un 54% ha creat nous espais a casa per a marcar els límits entre el treball i el temps personal, per damunt del 48% en el cas dels europeus. Finalment, el 42% dels espanyols ha decidit canviar de casa, per una nova residència que s'adapte millor a aquesta nova forma de vida, dada similar a la resta d'Europa on un 41% ha pres aquesta decisió.

Consulta la noticia original ACI

962289842
Albereda Jaume I, 35 - 2ªplanta
46800 - Xàtiva
(Valencia)
CSS XHTML