Anar al contingut principal

Brussel·les reclama a Espanya que atalle la «persistent» temporalitat en l'ocupació pública

15/03/2024

La Comissió Europea reclama a Espanya mesures addicionals per a reduir la «persistent» taxa de temporalitat en l'ocupació pública, que veu com a focus de «vulnerabilitat» i que és més del doble que en el sector privat.

 «La persistent elevada taxa d'empleats temporals en el sector públic exigeix mesures addicionals, a més de les incloses en el pla de recuperació, per a abordar aquesta vulnerabilitat», exposa un informe de l'Executiu comunitari en el qual la institució analitza els principals problemes macroeconòmics del país.

El document remarca que la reforma laboral aprovada en 2021 «ha contribuït decisivament a reduir la taxa d'ocupació temporal en el sector privat», però aquest fet contrasta amb la falta d'avanços respecte als contractes amb duració determinada en el sector públic.

En aquest sentit, cita dades per al quatre trimestre de 2023, període en el qual la proporció de contractes temporals en el sector privat ha caigut fins al 13,2%, enfront del 23,9% observat dos anys abans, mentre que és del 29,6% en les administracions públiques.

Aquestes consideracions de la Comissió Europea arriben tres setmanes després de la sentència de la Justícia europea que va obrir la porta al fet que els empleats públics interins de llarga duració a Espanya es convertisquen en fixos, després d'una pregunta del Tribunal Superior de Justícia de Madrid sobre la concatenació de contractes temporals amb les administracions públiques durant anys.

En relació al comportament general del mercat laboral, l'informe destaca la seua marxa «robusta» amb una creació d'ocupació «sostinguda» concentrada en el sector privat malgrat la «debilitat» de l'activitat econòmica observada en la segona meitat de 2023.

Brussel·les recorda que la taxa d'atur al tancament de 2023 va ser del 12,1% i espera que continue millorant en els pròxims anys, fins a aconseguir en 2025 el 11,1% que seria el nivell més baix des de 2007 i «més de la meitat si es compara amb la major dada observada en 2023 (26,1%).

No obstant això, la Comissió Europea recorda que la taxa d'atur a Espanya «continua sent bastant superior a la mitjana de la UE» i presenta «bosses estructurals de vulnerabilitat» com l'«encara elevada» desocupació de llarga duració o la taxa d'atur juvenil.

En aquest sentit, el text també celebra algunes mesures introduïdes recentment per les autoritats espanyoles, com l'anomenat Mecanisme XARXA que es basa en l'«experiència reeixida» dels ERTO desplegats durant la pandèmia i està «ajudant a empreses i treballadors en la transició per a ajustar-se a xocs cíclics i estructurals»:

De la mateixa manera, remarca que altres mesures incloses en el pla de recuperació, com la nova Llei d'Ocupació, la revisió dels incentius a la contractació o la modernització dels Serveis Públics d'Ocupació «tenen potencial per a millorar l'eficiència en l'assignació d'ocupacions i els desajustaments entre la capacitació dels treballadors i l'oferta d'ocupacions.

Consulta la notícia original ACI