Anar al contingut principal

El 36% de les empreses espanyoles ja ha adoptat la Intel·ligència Artificial en els seus processos

26/03/2024

Els reptes actuals i el poder transformador de la Intel·ligència Artificial en l'àmbit empresarial són alguns dels temes tractats

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Madrid ha organitzat aquest dijous 21 de març el desdejuni “En clau empresarial” que ha tingut com a tema principal «La IA com a motor de creixement diferencial per a les empreses i els seus empleats».

En aquesta trobada, que ha tingut lloc en el Palau de Santoña de la capital, el president de l'entitat cameral, Ángel Asensio, i la country leader de Amazon Web Services a Ibèria, Suzana Curic, han abordat en una xarrada-col·loqui les claus i els desafiaments de la Intel·ligència Artificial (*IA) en la conjuntura econòmica i empresarial actual, les possibilitats de la IA generativa per a impulsar la productivitat i la necessitat de cooperació entre companyies en aquesta era digital, entre altres temes.

Durant aquest desdejuni, organitzat amb la col·laboració de ALD automotive|LeasePlan, Asisa, Infoavan i Satec, la gerent de Amazon Web *Services a Ibèria ha oferit una detallada anàlisi sobre els sectors productius que han experimentat majors transformacions i sobre el poder transformador de la IA per a la productivitat empresarial. Així, ha assenyalat que cada vegada és més evident “el potencial que la IA pot tindre en termes d'eficiència de recursos, productivitat dels empleats i millora dels resultats”.

Després de la presentació i obertura de l'acte, Asensio ha volgut agrair a Curic la seua participació en aquest desdejuni i ha destacat la trajectòria professional de la convidada i la seua contribució “a la innovació de tot tipus d'empreses perquè puguen oferir un millor servei als seus clients, augmentant el talent digital i la productivitat a través de les dades i intel·ligència artificial, gràcies a la tecnologia en el núvol”.

El 36% de les empreses espanyoles ja ha adoptat la IA

Concretament, Curic ha destacat que “el 36% de les empreses espanyoles ha adoptat la IA, reflectint una taxa de creixement del 29% des de setembre de 2022” i que l'aplicació d'aquesta tecnologia podria arribar a aportar 55.000 milions d'euros addicionals al Valor Afegit Brut d'Espanya per a 2030, segons l'informe “Desbloquejant el potencial de la IA a Europa en la Dècada Digital”, realitzat per la companyia.

De la mateixa manera, l'ús d'eines de *IA en el treball pot comportar un augment en la productivitat de fins al 45%, permetent als empleats substituir tasques repetitives o tedioses per unes altres on realment puguen aportar valor i els facen créixer a nivell professional.

Respecte a aquelles empreses que encara no ho han adoptat, la country leader de Amazon Web Services per a Ibèria ha indicat la conveniència de continuar mostrant els avantatges i beneficis que la *IA pot portar a totes les organitzacions, destacant que 7 de cada 10 empreses disposades a adoptar aquest tipus de tecnologies digitals o vinculades a la IA són grans empreses, enfront de 3 de cada 10 que són pimes.

Entre els múltiples avantatges que reporten aquelles companyies que adopten serveis de IA destaquen: l'agilitació dels processos empresarials (79%), l'estalvi de costos (79%) i una major eficiència (88%). De fet, el 72% de les empreses espanyoles afirmen que l'adopció de IA ha suposat un augment dels seus ingressos, segons reflecteix l'esmentat estudi.

A més, eixos informes han posat de manifest que per a desbloquejar tot el potencial de la IA, els països de tota Europa, inclòs Espanya, han d'abordar tres qüestions crítiques: crear un entorn favorable a la innovació, abordar la bretxa d'habilitats digitals i garantir que empreses de totes les grandàries tinguen accés a les últimes tecnologies.

Medicina, educació i serveis financers, els sectors productius que més utilitzen la IA

La xarra-col·loqui entre Asensio i Curic també s'ha centrat en donar a conéixer les indústries amb casos més notables en implementació i adopció de la IA, com la medicina, on la detecció precoç de malalties en proves diagnòstiques resulta clau per als professionals i els pacients; les ciències biològiques, els mitjans de comunicació, l'educació, l'entreteniment i els serveis financers.

Així mateix, per a desbloquejar tot el potencial de la IA, una de les qüestions crítiques a les quals cal prestar especial atenció és a l'abordatge de la bretxa d'habilitats digitals.

Democratitzar l'ús de la tecnologia

D'altra banda, el president cameral i la representant de Amazon Web Services per a Ibèria han tractat la necessitat de crear ecosistemes de col·laboració en el context actual on poder compartir solucions i coneixements al servei de la ciutadania i d'altres empreses, perquè la tecnologia millore i evolucione. “En AWS tenim el compromís de democratitzar l'ús de la tecnologia i creiem fermament que en uns anys totes les empreses seran companyies de IA”, ha declarat Curic.

D'aquesta manera, per a totes dues entitats, la col·laboració públic-privada representa un element clau per a ajudar empreses, emprenedors i institucions a crear solucions personalitzades i adaptades a les necessitats de la societat en el seu conjunt.

Consulta la notícia original ACI