Agència de col·locació autoritzada nº 1000000253
Seguix-nos en...

Entrar


L'alimentació suposa el 21% de l'ús de la indústria manufacturera

01/12/2021

És el major sector d'ocupació industrial, segons un informe de la patronal Fiab i Randstat.

La indústria d'alimentació i begudes va absorbir el 21% de l'ús de la indústria manufacturera en el primer semestre de 2021. En els dos últims anys, el sector ha guanyat pes dins de l'ocupació industrial i ja 1 de cada 5 treballadors industrials desenvolupa la seua activitat en l'àmbit dels aliments i begudes.

Així es desprén de l'Informe d'Ocupació 2021 elaborat per la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB) i Randstad, amb el suport del Ministeri d'Agricultura, que recull el comportament del mercat laboral del sector en el primer semestre de 2021.

En termes d'ocupació, el sector va registrar una mitjana de 499.919 treballadors en el primer semestre de 2021 i es confirma com el sector industrial més gran en termes d'ocupació. "La nostra indústria destaca per la seua estabilitat, resiliència i capacitat d'adaptació en temps de crisi, un senyal inequívoc de la seua aportació per a la sostenibilitat social i econòmica del nostre país", assenyala Maurici García de Quevedo, director general de *FIAB.

Per part seua, Jesús *Echevarría, president executiu de *Randstad España i *CEO de *Latam i Portugal, ha valorat "la resistència i impuls que està demostrant la indústria d'Alimentació i Begudes en l'últim any, i ens permet pronosticar que estem davant un dels sectors amb major dinamisme en el futur immediat".

Impacte del coronavirus

L'estudi assenyala que la crisi del coronavirus ha impactat directament en el teixit empresarial de la indústria d'alimentació i begudes. Un total de 1.066 negocis han causat baixa, la qual cosa suposa una reducció del 4,2% en el nombre d'empreses respecte al mateix període de 2020. Així i tot, la indústria ha resistit millor que el conjunt de la indústria manufacturera, que va disminuir el seu teixit empresarial en un 4,3%.

Si es comparen els nivells d'ocupació amb el primer semestre de 2019, exercici prepandèmia, el nivell d'ocupació en el primer semestre de 2021 és només un 1,3% inferior al d'aquest període, la qual cosa indica que el sector, en el seu conjunt, no està lluny d'absorbir l'impacte de la crisi provocada pel COVID-19.

"L'esforç realitzat per les empreses en aquests últims anys ha permés que, malgrat la crisi del COVID-19, cíclicament el sector estiga a un 7,6% del màxim nivell d'ús de la seua història. Amb un entorn legislatiu i fiscal que garantisca l'equilibri i done suport a la competitivitat de les indústries, el sector prompte podria recuperar la dinàmica de creació d'ocupació anterior a la crisi", destaca García de Quevedo.

Més ocupació femenina i progrés de la qualificació

L'ocupació femenina de la indústria d'alimentació i begudes suposa el 39,4% del total d'ocupats, un increment del 1,3% respecte al primer semestre de 2020 i del 2,9% enfront del mateix període de 2019. Així, la taxa d'ocupació femenina en el sector s'allunya cada vegada més del conjunt de la indústria manufacturera, on només el 26,8% dels ocupats en el primer semestre de 2021 eren dones.

Quant a la distribució per edats dins del sector d'alimentació i begudes, aquesta es manté equilibrada, amb més de la meitat dels ocupats situats en el segment entre 25 i 44 anys.

A més, la contractació indefinida continua sent la modalitat de contractació majoritària en el sector, un 79,1% sobre el total, és a dir, 4 de cada 5 assalariats treballen amb una relació laboral indefinida. A més, la temporalitat perd pes (2,5 punts en l'últim any i 2,9 punts respecte a 2019) i molts d'aquests contractes temporals evolucionen a indefinits. El 53% dels contractes indefinits que es van rubricar en la indústria d'alimentació i begudes en 2020 procedien d'un contracte temporal previ.

L'Informe apunta la millora de qualificació dels treballadors, on el 43,6% dels ocupats compten amb estudis universitaris o de formació professional. El progrés en la professionalització coincideix amb la creixent demanda del sector d'incorporar professionals amb una formació adaptada a les necessitats específiques de les empreses, per a això sol·licita reforçar l'oferta educativa amb aquelles noves competències que requereixen els nous perfils que busquen les empreses.

Oportunitats laborals

L'Informe també recull la valoració de professionals de l'àrea de Recursos Humans quant a l'atractiu laboral del sector, destacant les nombroses oportunitats que ofereix aquesta indústria gràcies a una demanda contínua i estable dels seus productes. El seu comportament acíclic ha permés posicionar els aliments i begudes com un sector estable per a l'ocupació i refugi d'altres sectors, una percepció que s'ha intensificat després del COVID-19.

Els experts han assenyalat la progressiva professionalització de les empreses, on les estructures organitzatives han avançat impulsades per la internacionalització, la millora de la qualitat o la sostenibilitat de la seua activitat. Aquests avanços han requerit la incorporació de treballadors cada vegada més qualificats, per això, l'Informe també al·ludeix a la indústria d'alimentació i begudes com un sector que ofereix oportunitats per al desenvolupament de la carrera professional dels treballadors. En aquest sentit, el procés de digitalització i d'adopció de les noves tecnologies que està experimentant el sector suposa un nou estímul per al mercat laboral.

Finalment, els experts també han valorat el paper imprescindible de la indústria d'alimentació i begudes com ancora de l'ocupació rural. La seua distribució per tot el territori nacional converteix al sector en un element determinant per al desenvolupament i la dinamització d'aquestes zones i l'atracció de serveis.

Consulta la notícia original ACI

962289842
Albereda Jaume I, 35 - 2ªplanta
46800 - Xàtiva
(Valencia)
CSS XHTML