Anar al contingut principal

Les 'ocupacions fantasma' en Linkedin i altres apps d'ocupació, per què hi ha vacants que mai es cobreixen?

05/04/2024

La cerca d'ocupació, igual que ho han fet els altres aspectes de la nostra vida, ha evolucionat gràcies a la tecnologia i ja no fa falta anar d'empresa en empresa deixant el teu currículum imprés. Ara tot es fa per correu electrònic o per apps dissenyades específicament per a les ofertes de treball, com Linkedin, *Infoempleo o totes aquelles similars.

Això té els seus pros i les seues contres, per exemple, un aspecte positiu de la digitalització de la tasca és que hi ha més opcions ja que podem veure ofertes per tot el món, i aplicar per a elles és tan senzill com pujar un document. Però també té els seus desavantatges, i és que en ser tan senzill i ràpid aplicar, qualsevol vacant s'ompli en qüestió de minuts amb moltíssims aspirants, per la qual cosa les probabilitats de ser contractat baixen.

Ja no ens enfrontem als companys de professió de la nostra ciutat, sinó que competim amb persones de tot el món, la qual cosa fa que en moltes ocasions la vacant es cobrisca quasi en una qüestió d'hores.
Greenergy nomenarà conseller delegat al seudirector d'operacions, Pablo Otín

No obstant això, això no és sempre així, i hi ha una part d'aquestes ofertes d'ocupació que malgrat rebre milers de candidatures es mantenen obertes durant diverses setmanes i fins i tot mesos. Això és una cosa que no ha passat desapercebut pel mitjà britànic BBC, els qui han dut a terme una investigació exhaustiva sobre el que ells denominen com les "ocupacions fantasma".

Les dues raons principals per les quals es publiquen ocupacions fantasma

Crida l'atenció que empreses publiquen llocs de treball i que després mai els cobrisquen, però hi ha ocasions on les companyies actuen d'una manera estranya motivades per alguna cosa, per exemple, quan extreballadors de Meta van confessar que els havien contractat per a fer no fer res i amb l'únic objectiu que la competència no els contractara.

Els descobriments de la investigació realitzada per la BBC van trobar unes raons similars a aquesta, ja que en molts casos les companyies simplement publicaven aquestes "ocupacions fantasma" pel simple fet de recopilar currículums (que estan replets d'informació dels usuaris) i de promocionar la seua companyia.

L'altra gran motivació per a publicar ocupacions fantasma, té a veure amb el "*postureo" és a dir mostrar el bonic i bo, quan la realitat no té per què ser així. Segons expliquen moltes empreses farien això per a donar una sensació de creixement, que és una companyia activa i que no l'afecta l'alentiment de l'economia, la qual cosa no sols dona una bona imatge, sinó que moltes vegades ajuda a motivar als empleats.

Això és alguna cosa moltíssim més comú del que pensem, per exemple, una investigació feta per *Resume *Genius, va descobrir que als EUA durant l'any 2023 havien trobat 1,7 milions d'ocupacions fantasma en Linkedin. Una cosa similar van detectar al Regne Unit, ja que com reflecteixen les dades de *StandOut CV més d'un terç de les ofertes de treball en 2023 eren treballs fantasma.

Aquest descobriment crida molt l'atenció, d'una banda és tranquil·litzador per a aquelles persones que apliquen constantment a ofertes d'ocupació i mai reben resposta, ja que aquest podria ser el motiu que no els criden.

Però al seu torn qüestiona la seguretat d'aquestes ofertes, ja que aquesta pràctica és de dubtosa legalitat pel que fa a la protecció de dades. Això és perquè a pesar que són els usuaris són els que els entreguen, són enganyats pensant que s'estan postulant a una ocupació en una empresa que només vol la seua informació.

Consulta la notícia original ACI