Anar al contingut principal

Novetats i avantatges fiscals per a autònoms en 2024

27/03/2024

Malt i TaxDown s'han unit per a crear La Guia del Freelance. Aquesta guia, a més d'explicar el món fiscal i comptable per al seu fàcil enteniment, ofereix algunes recomanacions perquè els freelancers afronten aquests desafiaments i comparteix els avantatges en matèria de gestió fiscal i comptable amb la fi última de facilitar la vida als experts freelance d'Espanya perquè es puguen centrar en en el veritablement important, el treball, no en l'administració.

Novetats i avantatges fiscals per a autònoms en 2024

  •  Ajustos en el sistema de cotització en funció dels ingressos reals. El tipus de cotització és el percentatge que determina la quota mensual a pagar a la Seguretat Social i varia segons el que l'autònom decidisca cobrir. Per a 2024, es reduirà la càrrega per als autònoms de trams més baixos i augmentarà per als dels superiors. Així, la quota mensual dels trams 1, 2 i 3 es veurà reduïda entre un 2,1% i un 3,8%, els trams 4, 5 i 6 romandran igual i els trams del 7 al 15 es veuran incrementats entre un 2,5% i un 6%.
  •  Règim especial de franquícia de l'IVA: En aquest nou règim, el límit de facturació queda establit en 85.000 euros anuals pel que els autònoms que no superen aquesta quantitat, no hauran de realitzar liquidacions trimestrals i anual de l'IVA. Si bé aquest règim entrarà en vigor en 2025, ja es comencen a establir les bases per al seu funcionament.
  •  Declaració de la Renda obligatòria. Anteriorment, únicament els autònoms que hagueren obtingut un rendiment net anual igual o superior a 1.000 euros tenien l'obligació de realitzar la declaració de la renda. No obstant això, a partir de 2024 tots tenen l'obligació de presentar-la, independentment de la seua facturació o ingressos. D'acord amb la Guia, depenent de la modalitat triada s'haurà de presentar cada trimestre una declaració mentre que la declaració anual serà obligatòria, independentment de la modalitat.

Dins d'aquestes novetats, dues d'elles representen millores en els avantatges ja existents:

  •  Kit Digital. És un programa d'ajuda econòmica que permet impulsar la transformació digital a través d'accions com el disseny i optimització de pàgines web, gestió de xarxes socials, etc. Sumat a això, i d'acord amb la Guia del Freelance, en l'actualitat existeixen més de 10.000 Agents Digitalitzadors, és a dir, empreses o professionals experts que guien i ajuden en aquest procés. A partir del 2024, les Comunitats de Béns i les Societats Civils ja poden sol·licitar aquest bo digital seguint uns senzills requisits: estar al dia amb les seues obligacions fiscals i amb la Seguretat Social, estar inscrit en el Cens d'empresaris de l'Agència Tributària i no incórrer en incompatibilitats de subvencions.
  •  Quota zero. Com indica el seu nom, consisteix a pagar zero euros en la quota d'autònoms. Els requisits per a sol·licitar-ho són no haver estat donat d'alta com a treballador autònom en els últims dos anys, no ser autònom col·laborador, no tindre deutes amb Hisenda i la Seguretat Social i estar donat d'alta en la tarifa plana estatal. La novetat per a enguany és que ara aquesta quota (que anteriorment només era possible en la Comunitat de Madrid, Múrcia, Balears, Andalusia, La Rioja i Canàries), ara també està disponible per als autònoms a Extremadura.

En la Guia del Freelance s'indiquen altres avantatges fiscals per a autònoms que, si bé ara com ara no compta amb novetats per a l'any vinent, es tornen fonamentals ja que una aplicació correcta d'aquestes poden generar un impacte significatiu en l'economia i gestió del professional independent:

  •  Tarifa plana. Això permet als autònoms una reducció en la cotització durant els primers mesos d'activitat Així, el pagament durant el primer any es queda en 85,71€; xifra que pot ser prorrogable per un altre any més sempre que es puga acreditar mitjançant la declaració de la renda que els rendiments econòmics són inferiors al Salari Mínim Interprofessional. Igual que per a la resta d'ajudes, és important que l'autònom es trobe al corrent de pagament amb l'Administració Pública.
  •  Beneficis per a col·lectius. Les bonificacions per a col·lectius específics estan destinades per a dones menors de 35 anys, homes menors de 30, víctimes de violència de gènere o terrorisme, persones amb discapacitat o bé per a la maternitat.
  •  Despeses deduïbles. D'acord amb la Guia, la llei contempla una sèrie de despeses que poden ser deduïbles i, per tant, redueixen la base imposable de l'IRPF. Aquestes despeses poden ser despeses corrents (lloguer de locals, material d'oficina, subministraments, publicitat), un percentatge de l'IVA de vehicle particular (només si és usat per a l'activitat), despeses com a llum, aigua, internet o electricitat en cas de treballar des de casa o bé cursos i formacions.

Consulta la notícia original ACI